De volwassen huisboktor is gemiddeld 1.2 tot 2.5 cm lang, bruinzwart van kleur met 2 grijsachtige vlekken en dunne, lange poten. De larven hebben een lengte tot 3 cm en zijn geelachtig wit met goed ontwikkelde kaken. Deze larven kan men af en toe horen knagen, vooral op warme zomerdagen.In juni tot en met september komen de kevers uit het hout om te gaan paren.
Het vrouwtje legt vervolgens circa 200 eitjes. Als de eitjes uitgekomen zijn, boren de larven zich meteen in het hout, en maken daarin boorgangen, die geheel met boormeel gevuld worden en een ovale doorsnee hebben. Het houtoppervlakte is vaak rimpelig als gevolg van druk uit de boorgangen op het dunne fineerlaagje wat nog in tact is gebleven. Normaal wordt de uitgang naar buiten al voor de verpopping uitgeknaagd. Er blijft slechts een klein laagje hout aanwezig, waar de kever later een uitvliegopening knaagt.
Om van ei tot volwassen boktor te ontwikkelen, kost 3 tot 11 jaar. De larven van de huisboktor, houtboktor en gewone boktor kunnen tot wel twaalf jaar het hout leven. Je kunt een uitvliegopening herkennen aan de ovale vorm, lengte 6 tot 9 mm en vaak met een gerafelde rand. Het boormeel vertoont cilindrische deeltjes en heeft daardoor een unieke structuur: korte ronde staafjes met grof poeder.